Píttig!

op .

PepersBepaalde gewoontes van mensen kunnen irritatie oproepen. Zo hebben veel mensen er wel een paar die hoog op hun irritatie-index staan. De één vindt smakken aan tafel vreselijk of iemand die met zijn vingers knakt. Tergend langzaam, één voor één.

Een ander krijgt bijna een waas voor ogen als iemand constant met een pen zit te tikken of met z’n voet op en neer aan het wiebelen is. Ik herinner me dat ik er ooit in een wachtkamer commentaar op kreeg van een zwaar geïrriteerde vrouw. ‘Stop daarmee!’ zei ze. Nu ben ik in de regel ongevoelig voor bevelen, of iemand moet er een pistool bij trekken, dus ik wiebelde gewoon – zij het iets minder relaxed – door.

Puzzel of puzel?

op .

KruiswoordPuzzel kun je op verschillende manieren uitspreken, het ene deel van de mensheid zegt 'puzzel' en het andere deel maakt er juist een lange u van en spreekt het uit als 'puzel'.

Zelf heb ik altijd een voorkeur gehad voor de korte u, net als Paulien Cornelisse die het heel geestig verwoordt in haar Puzel-column.
Onlangs las ik in Onze Taal dat de eerste versie correct was. Puzzel dus, met een u als in duf, puf, et cetera.

Boer zoekt vrouw

op .

Boer zoekt vrouw - TomOok dit seizoen van Boer zoekt vrouw zit ik weer aan de buis gekluisterd. Al heb ik deze keer geen favoriete boer, maar een favoriete boerin, Bertie. Ze heeft een sympathieke glimlach en is een beetje onhandig, onzeker soms. Dat spreekt me meer aan dan alle praatjes van Geert, die inmiddels ook al een bijnaam heeft las ik. ;)

Vijf boeren op een rij - Jan, Theo, Geert, Bertie en Tom - van schapenmelker op Texel tot tulpenteler in Nieuwe Niedorp.

Windkracht veel!

op .

Meisje aan zeeWinter, de koudste periode van het jaar en tevens m'n minst favoriete seizoen, al is er op de herfst ook wel het een en ander af te dingen.

Het zijn vooral de lente en lange zoele zomerdagen die me blij maken. Zonder jas naar buiten, wandelen, fietsen en genieten van de natuur in al haar pracht, heerlijk vind ik dat.
Kou, natte sneeuw, kleumende vingers, rode neus, dikke muts, lange truien en korte dagen zijn niet aan mij besteed.

De vaagste vaagtaal van 2014

op .

VaagtaalHet is bijna 2015... als de klok vannacht twaalf uur slaat begint het nieuwe jaar. Iedereen viert het op zijn eigen manier, sommigen zweren bij oliebollen, anderen proosten met een glas (nep-)champagne, volgen geboeid het jaaroverzicht op tv of gaan lekker feesten.

Kinderen en ouders steken massaal vuurwerk af - hier knalt het al de hele dag - een enkeling leest misschien een boek of gaat vroeg naar bed.

  • logo kinderspelletjes
  • logo kaartenshop advertentieblokje homepage
     
  • Taalvoutjes
  • Logo op Puzzelcorner