Binaire puzzel uitleg

De regels zijn zeer eenvoudig bij een binaire puzzel. Om een binaire puzzel op moet het gehele veld voorzien zijn van de cijfers 0 en 1. Elk cijfer dient ingevuld te worden in een vak, alleen de cijfers mogen niet vaker dan twee keer langs elkaar komen. Dit geldt hetzelfde als er gewerkt wordt met rijen en kolommen. Dan mogen de cijfers niet meer dan twee keer onder elkaar en langs elkaar gezet te worden.

Meer over de binaire puzzel

Er zullen meerdere rijen en kolommen gegeven worden. Elke rij en kolom dient evenveel enen als nullen te bevatten. Mocht dit niet zo zijn, dan is het fout. De rijen en kolommen dienen allemaal uniek van elkaar te zijn. Dit betekend overigens niet dat een rij en een kolom van elkaar moet verschillen. Het kan wel eens voorkomen dat je deze hetzelfde in kan vullen. 
 
Elke binaire puzzel bevat een unieke oplossing, die ook echt oplosbaar is door logisch na te denken. Je hoeft bij deze puzzel niet te gokken om tot het antwoord te komen. Veel plezier met het maken van een binaire puzzel. We geven graag nog een aantal tips die kunnen helpen met het invullen van een binaire puzzel. 

Tips

Het vinden van duo’s
Er mogen maar twee cijfers langs elkaar zijn, wanneer er een duo gevormd wordt of al gegeven is, dan kun je eenvoudig en andere cijfer erlangs plaatsen. Zie je dus  . 1 1 . , dan kun je er meteen        0 1 1 0 van maken. 
 
Trio’s zijn niet mogelijk. 
Er mogen geen drie cijfers langs elkaar komen. Dit betekend als je 1 . 1 hebt, dan komt op de punt automatisch een 0 te staan. Dus dan krijg je 1 0 1 en dan ben je al weer wat verder. Als er 1 1 1 staat dan wordt het een trio en dan is het fout. 
 
Vul een rij en kolom tegelijk aan. 
Wanneer je een rij of kolom af hebt, dan weet je ook hoeveel enen en nullen iedere rij of kolom moet bevatten. Als je dus 1 0 1 . . 1 hebt en de kolom is 1 0 1 0 0 . is, dan kun je direct beide gevallen invullen. De rij wordt dan 1 0 1 0 0 1 en de kolom wordt 1 0 1 0 0 1. Deze zien er hetzelfde uit, maar blijven uniek van elkaar! 
 
Het elimineren van onmogelijke combinaties op basis van complete rijen en/of kolommen.
Als je nog maar een paar cijfers hoeft in te vullen, dan kun je kijken naar combinaties die alleen mogelijk zijn, omdat ze gelijk komen met een complete rij. 
De complete rij is: 0 1 1 0 1 0 
De niet complete rij is:  0 1 1 0 .  . 
 
In dit geval zijn twee nullen niet mogelijk – dat is een trio
Twee enen zijn ook niet mogelijk – klopt niet met het aantal van een complete rij
Je kunt ook niet dezelfde volgorde aanhouden dus dan moet het 0 1 1 0 0 1 zijn. 
 
Het elimineren van onmogelijke combinaties
Als je de situatie 1 1 0 . . . hebt, dan kun je gaan kijken wat allemaal mogelijk is. Dan kom je erachter dat je deze kunt invullen door te elimineren. Je weet dat je nog een 0 en twee 1e moet invullen om de rij compleet te maken. Dus dat kan alleen 1 1 0 0 1 0 of 1 1 0 0 1 0 zijn. Dit betekend dat de laatste punt automatisch een 0 wordt en deze kun je alvast invullen om andere kolommen of rijen te voorzien van getallen. Dus je krijgt dan 1 1 0 . . 0 
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!

Lees meer