De mussen vallen dood van het dak

op .

StrandDoor de hoge temperaturen van de laatste dagen met nog een aantal tropische dagen in het vooruitzicht kwam de uitdrukking 'de mussen vallen (dood) van het dak' weer naar boven. Dat zeg je als je duidelijk wilt maken dat het snikheet, bijna niet uit te houden is.

Veel Nederlandse huizen zijn niet bestand tegen de hitte, het kwik loopt binnen soms op tot 30 graden. Ook ik ben een ervaringsdeskundige tegen wil en dank, en denk niet alleen met weemoed aan zuidelijk temperament en palmbomen, maar ook aan de witgepleisterde dikke muren en luiken die daar de warmte buitenhouden waardoor je fris en uitgerust weer opstaat.

Waar komt dit spreekwoord vandaan? Na wat heen en weer googelen (googlen mag ook), blijkt dat niemand precies weet wat de herkomst van die uitdrukking is. Er is wel een theorie die zegt dat niet mussen maar mossen bedoeld worden. Op zich klinkt dat niet onlogisch, mossen kunnen niet tegen extreme hitte, dan drogen ze uit en kunnen vervolgens loslaten, met andere woorden van het dak vallen. Aan de andere kant was 'mosschen' de gangbare spelling voor mussen tot ver in de negentiende eeuw en zou het dus wel degelijk om mussen gaan. Broedend onder een dakpan kan het inderdaad behoorlijk heet worden ...
Of het nu 'mussen' of 'mossen' is, als ik de afgelopen nachten de slaap niet kan vatten door de hitte zie ik geen schaapjes voorbijkomen maar ijsblokjes.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

  • PuzzelBrein
  • logo kaartenshop advertentieblokje homepage
     
  • Taalvoutjes
  • Logo op Puzzelcorner