Bordspellen top 10

Het spelen van bordspellen blijft ieder jaar weer populair binnen huishouden. Gezellig een avondje spelletjes spelen met vrienden, familie of het gezin. Nog inspiratie nodig voor leuke bordspellen? In  dit artikel worden bordspellen gegeven die populair zijn bij onze redactie. Waarbij vroeger spellen als wie ben ik, vier op een rij, yahtzee of het bekende Rummikub zeer bekend waren, zijn de volgende spellen ook zeer bekend. Dit is de top 10 van Puzzelcorner

De leukste bordspellen voor thuis

Risk

We beginnen met het bordspel wat ik persoonlijk zeer leuk vind om te spelen. Speel strategisch en verover de hele wereld of behaal de opdracht die jij hebt gekregen. In het begin krijgt iedereen random gebieden aangewezen of er kan gekozen worden om de gebieden om en om te kiezen. Het kan gespeeld worden met 2-8 spelers. Op deze gebieden worden troepen geplaatst. De soldaten gelden voor een leven, de paarden voor 5 en de kanon voor 10. Elke ronde heeft een versterkingsfase, aanvalsfase en tactische verplaatsing. Versla de tegenstander en collect kaarten voor extra kaarten. Durf jij je vrienden uit te dagen? Speel dan Risk voor een avond spanning, gevechten en discussies.
 

De kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan is een zeer eenvoudig spel om te spelen, maar dat maakt het niet minder leuk. Door grondstoffen te verzamelen en tactisch te spelen dien je door straten, dorpen en steden te bouwen zoveel mogelijk punten te verzamelen. Kun jij goed onderhandelen dan daag je vrienden uit en speel ze onder de mat! Er zijn overigens ook verschillende uitbreidingen van het spel die extra’s dimensies leveren aan de totale ervaring.
 

Saboteur

Saboteur is niet direct een bordspel, maar het is meer een kaartspel. Dat maakt het niet minder leuk om  te spelen met vrienden en familie. Kruip in de rol van een echte schatgraver en ga op zoek naar het goud. Laat je alleen niet dwarszitten door de saboteur, want die wilt dit voorkomen. Iedere speler speelt individueel en het is de bedoeling dat er een weg wordt gelegd naar het goud. Speel slim en ontmasker de saboteur. De saboteur is overigens een van de medespelers. Ga op zoek naar het goud en laat je niet kisten door je medespelers. Vertrouw jij je medekandidaten of vertrouw jij uiteindelijk de saboteur? (Het wordt wel als een van de favoriete spellen gezien bij onze organisatie)
 

30 Seconds 

Het spel dat de fanatieke onderscheidt van de rustige spelers. Door in teams samen te spelen dien je in 30 seconde vijf beschrijvingen te geven. Je teamgenoot moet deze beschrijving zien te raden. Uiteindelijk kun je punten scoren en tot de finish raken. Hoe meer je goede antwoorden binnen 30 seconde, hoe sneller je vooruit komt. De bekendste variant is die met de bekende benamingen van personen, steden, rivieren, landen etc. Er is ook een editie met dagelijkse voorwerpen, bezigheden etc. Het leuke aan dit spel is dat je ook moet dobbelen, alleen hier is 0 dobbelen het beste. 
 

Monopoly 

Het spel dat iedereen wel eens heeft gespeeld monopoly. Het is wereldwijd de nummer een meest verkochte spel en daardoor ook het meest populair, al is het niet direct het leukste spel. Het spel draait om het kopen van straten en zo veel mogelijk geld verdienen. Uiteindelijk kun je door straten te kopen huizen en hotels bouwen, mits je een complete straat hebt. Mocht een medespeler dan op deze straat komen, dan moet die betalen. Wanneer niemand meer kan betalen en jij alles in de macht hebt, dan heb je een monopolie gebied en ben je gewonnen.  
 

Ticket To Ride

Een spel dat zeer populair is geworden is het spel waarmee je steden moet verbinden door een treinspoor aan te leggen. Het is een echt familiespel en iedere connectie die je legt zijn punten waard. Daarnaast krijg je bestemmingskaarten en door deze te gebruiken in je verbinding kun je extra punten verdienen. Het is zeer eenvoudig te spelen, de acties zijn beperkt en het spel gaat zeer vlot. Bouw wagons, stations en heers over heel Europa met jouw gemaakte treinroute. 
 

Stratego

Het bordspel is tegenwoordig een klassieker, waarbij je de vlag van de tegenstander dient te veroveren. Het bordspel is bedoeld voor twee man en tactiek is zeer belangrijk. Bij Stratego zijn er twee identieke legers met daarbij verschillende rollen, wie wat kan verslaan. Het nadeel is vooral dat je niet weet waar de vlag staat en welke spelers er staan op welk vlak. Dit weet je alleen van jezelf. Mocht je een pion tegenkomen, dan gaan jullie onderling de strijd aan. Aan de rang van het poppetje wordt bepaald wie doodgaat en wie blijft leven. Zonder echte verkenning kom je niet ver. Speel slim en speel je tegenstander finaal de grond in. Zorg dat je niet de maarschalk of bommen tegenkomt. Daarnaast is de spion ook een zeer belangrijke. Deze is bestendig tegen de maarschalk en schakelt de sterkste speler uit. Een fout kan fataal zijn bij dit spel. Ben jij strategisch ingelegd, speel dan stratego. 
 

Keezen bordspel

Dit bordspel is een combinatie van mens erger je niet en pesten. Hierbij dienen de kaarten als regels en de pionnen en bord als speelveld. Door een kaart te selecteren weet je welke acties er uitgevoerd moeten worden. Het draait hier ook om zo snel mogelijk jouw pionnen in het thuisvak te plaatsen. Dit doe je door een ronde te maken over het speelveld, maar de kans dat je eraf wordt gebeukt door je medespeler is zeer groot. Pest de ander door hun allemaal eraf te spelen en zelf alle pionnen thuis te brengen in jouw vak!
 

7 Wonders

Bouw je eigen wereld wonder in de 7 Wonders. Hoe groter jouw wereldwonder hoe meer punten je verdient. Het is een spel dat voornamelijk op tactiek en strategie gepaard gaat en geluk is geen bekend woord in dit spel. Wees slim en doorloop verschillende stappen door drie tijdperken en versla de tegenstanders. Je start met zeven kaarten in de hand en hier mogen ze er een uit kiezen. Dan schuif je de kaarten door naar de tegenstander. Iedereen kiest een grondstof en met deze grondstoffen kun je gaan bouwen, uitbouwen of je legt de kaart weg voor munten. Het woord onderhandelen mag in dit spel zeker gebruikt worden. Ben jij je tegenstander te slim af? Speel 7 Wonders en win! 
 

Trivial Pursuit

Voor het laatste bordspel gaan we jouw kennis eens even testen met Triviar Pursuit, ook wel Trivia genoemd draait om vragen juist te beantwoorden. Er zijn zes categorieën en van iedere vraag moet je een schijf zien te bemachtigen. Het nadeel is dat het bemachtigen van een schijf alleen kan door het juiste antwoorden te geven. Met de dobbelsteen kun je een getal gooien en daarmee op een vakje terecht komen. Dit is de kleur van de vraag. Door de vraag goed te hebben kun je doorgaan naar het volgende punt om de driehoekjes te bemachtigen. Wie verzameld de meeste driehoekjes of wie weet alle vragen te beantwoorden? Test je kennis samen met je vrienden en wees de slimste! 
 

Lees meer