Cijfercode puzzel uitleg

Bij deze vorm van puzzels is het de bedoeling dat je cijfers koppelt met letters. Uiteindelijk ontpopt de volledige puzzel langzamerhand. Er worden vaak rond de 20 cijfers gegeven en iedere cijfer hoort een letter bij. Deze letters zijn van te voren ook gegeven.
 

Hoe werkt het spel eigenlijk?

Een cijfercode puzzel ziet er relatief hetzelfde uit als een kruiswoordpuzzel, alleen in dit geval heb je geen omschrijvingen. Het is de bedoeling om de code te kraken en zo kun je de puzzel invullen. 
 
In de puzzel zijn alleen cijfers te vinden. Deze cijfers worden dus gecorrespondeerd met letters, dus je dient uit te zoeken welke letters op welke plek komt te staan. Dit is voor echte codekrakers. In het  begin wordt er een woord gegeven en die letters heb je al. Mocht 1 A zijn, dan zullen alle 1tjes een A komen te staan. Alle cijfers vormen samen woorden. Dus je dient ook daadwerkelijk woorden te vormen. Hoe minder begin letters je hebt, hoe moeilijker de puzzel is.
 

Tips bij het oplossen van een cijfercode puzzel

Je zult in het begin van de cijferpuzzel een woord cadeau krijgen. Het is dan ook handig om deze gegeven letters direct in te vullen in de rest van het veld. Dit doe je door op de cijfer te klikken en de bijhorende letter in te vullen. Online wordt dit overigens vaker automatisch gedaan, maar op papier niet. Als er cijfers gegeven worden, dan zie je soms een cijfer, twee keer achter elkaar. Dit betekend dus een dubbele letter. Al kan dit bij vele voorkomen, maar het kan je wel helpen met het bedenken van een woord. 
 
Het is de nu de bedoeling om de rest van de letters in te vullen. Al is dit vaak zeer lastig. Waar je altijd rekening mee moet houden, zijn de volgende twee weetjes:
Meest voorkomende beginletter is de S
Meest voorkomende eindletter is de N
De vakjes met de cijfers helpen jou met het vinden van de juiste woorden. Het is zelfs mogelijk, zonder dat je een idee hebt de puzzel in te vullen door logisch na te denken. Hierdoor kun je soms puzzels eenvoudiger oplossen. 
 
Online puzzels hebben vaak de mogelijkheid om woorden te laten controleren. Om zo zeker te zijn dat je op de goede weg bent. Mocht je toch echt vastzitten, dan kun je om een hint vragen. Nu geeft de computer een letter cadeau. Daarnaast worden er op sommige platformen mogelijkheden gegeven van woorden. Dus er kunnen meerdere woorden gegeven worden, maar dan weet je wel welke mogelijk zijn. Het goede antwoord staat hier overigens altijd tussen!