Freecell uitleg en tips

Freecell is een puzzel van kaarten waarbij het de bedoeling is om de kaarten op volgorde van laag naar hoog, waarbij de aas als laagste gezien wordt. Het spel is alleen bespeelbaar en valt ook onder de kaartspellen. Je dient 52 kaarten te hebben. Deze verdeel je over 8 stapels, 4 stapels van 7 en 4 stapels van 6.

Freecell spelen

Open kaarten

In tegenstelling tot andere kaartspellen zoals patience of solitaire, zijn hier de kaarten open. Dus alle kaarten zijn zichtbaar. Boven zie je twee keer vier vakjes. De linkse vakjes zijn de vrije cellen en daar kun je een kaart kwijt. Dit zijn vaak kaarten die in de weg zitten om jouw proces te vervolgen om de puzzel op te lossen. Je kunt dus vier kaarten daar kwijt, maar niet meer! Zorg dus dat je de juiste keuze maakt over welke kaart je opslaat. Aan de andere kant zijn de vier soorten kaarten uitgebeeld. Daar staan harten, klaveren, ruiten en schoppen. Hier dienen de kaarten gesorteerd geplaatst te worden, van aas tot koning. 
 

Het begin

Probeer in het begin te kijken waar de azen zitten. Deze dienen als eerst vrij gespeeld te worden. Dit doe je door kaarten te verplaatsen. Het nadeel is dat je de kaarten niet zomaar kan verplaatsen, maar ze dienen alleen gekoppeld  te worden met een lagere waarde van een andere kleur. Dus van 9 rood, 8 zwart, 7 rood, 6 zwart, 5 rood, 4 zwart enzovoort. Het is mogelijk om meerdere kaarten tegelijkertijd te verplaatsen. 
 
Het verplaatsen van meerdere kaarten is afhankelijk van het aantal lege cellen die je hebt. Als je alle vier de cellen leeg hebt, betekend dat je vier kaarten tegelijkertijd kan verplaatsen. Heb je drie kaarten over, dan betekend dat je nog maar drie kaarten tegelijkertijd kan verplaatsen en zo gaat het door totdat je alles vol heb liggen. Bij vier of drie volle cellen kun je dus nog maar een kaart tegelijkertijd verplaatsen. Wanneer een kaart vrijkomt die op de stapel kan, dan kun je deze daar ook plaatsen. 
 

Wanneer is het spel afgelopen

Het spel is afgelopen als alle kaarten van dezelfde type en kleur gesorteerd zijn. Wanneer er op alle vier de stapels de koning (heer) is te zien als laatste kaart, is het spel voorbij en heb je gewonnen. Het is overigens ook mogelijk dat je je vast speelt, dan moet je opnieuw beginnen. 
 

Tips:

Probeer zoveel mogelijk vooruit te denken. Dus kijk bijvoorbeeld waar de aas, twee, drie en de vier liggen om een begin te maken. Het is handig om zoveel mogelijk kaarten eenvoudig te kunnen verplaatsen. Dus speel eerst de lage kaarten vrij, met name de azen dienen zo snel mogelijk in de sorteerstapel te komen rechtsboven in de hoek. 
 
Hou vrije cellen zo lang mogelijk open. Als je dit doet, kun je meerdere kaarten tegelijkertijd verplaatsen. Dit is vaak zeer ideaal om te doen. Zorg ook dat er zo snel mogelijk een lege kolom komt. Hier kun je namelijk een volledige rij kwijt, in plaats van een kaart. 
 
Als er een kolom leeg komt, moet je hier de koning plaatsen en vervolgens de rest van de kaarten om optimaal gebruik te maken van een reeks. Door hoge kaarten bovenaan te plaatsen, zitten ze ook niet in de weg bij het oplossen van de puzzel. Je dient namelijk eerst de lage kaarten te sorteren om vervolgens steeds hoger te gaan!
 
Veel puzzel plezier en hopelijk lukt het jou om de puzzel op te lossen! 
 

Lees meer