Hoe speel je Mahjong?

Het spelen van mahjong kan op meerdere manieren. Je kunt het alleen doen en dan dien je alle steentjes weg te spelen en ervoor zorgen dat je alle steentjes wegkrijgt. Dit doe je door paren te maken. Er zijn meerdere tekens te vinden op de sten en die kun je combineren. De stenen worden op een bepaalde manier neergelegd waardoor het niet eenvoudig is om steeds te kunnen combineren.

Het is ook mogelijk om mahjong te spelen op de traditionele manier en dat is met twee, drie of vier personen. Hierbij worden 144 stenen in het midden gelegd en daarna moet je combinaties maken. Je moet wederom weer twee dezelfde soorten bij elkaar vinden, met als doel het hele veld leeg maken.

Het traditionele spel is normaal met vier spelers. Op de stenen staan tekens en deze corresponderen weer met punten. De stenen worden aan het begin verdeeld over de spelers en door te wisselen van de stenen moet je zo veel mogelijk combinaties maken. Degene met de hoogste combinatie wint. Deze vorm zie je overigens weinig in Westerse landen. Hier zie je de variant waarbij je alleen speelt en dit wordt voornamelijk online gedaan. 

Het spel Mahjong online spelen

Online worden vaak de stenen zo geplaatst dat er altijd een oplossing mogelijk is. Je kunt dus de puzzel altijd oplossen. Tijdens het spelen wordt er vaak een combinatie nummer gegeven. Het is de bedoeling dat je steeds weer steentjes deblokkeert. 
 
Door het deblokkeren van stenen zorgt ervoor dat de keuze mogelijkheid steeds blijft. Als je telkens maar een keuze hebt, dan is de kans dat je vastloopt groot. Dus kies ook voor de zet, waardoor je dus meer mogelijkheden krijgt. 
 
Je moet stenen combineren met hetzelfde teken, maar deze liggen er meer van op het speelveld. Dus het kan zijn dat je 12 stenen hebt, dat je 6 keer 2 combinaties maken. Mocht je een optie hebben waardoor je uit drie stenen kunt kiezen. Dan moet je er twee selecteren die het beste uitkomen. Dus als er een vrij staat van het hele spel, kun je deze in principe laten liggen en de overige twee pakken, die noodzakelijk kunnen zijn om door te spelen. Zo loop je niet vast en blijf je deblokkeren. 
 
Je zult zien dat er rijen en stapels zijn. De meeste van deze rijen of stapels kun je niet selecteren doordat er een steentje dit tegenhoudt. Zorg dat deze rijen en stapels zo snel mogelijk weggehaald worden. Daar dien je dus ook voornamelijk op de focussen. Losstaande steentjes kun je eigenlijk laten liggen, alleen als je hiermee een steen kan weghalen, die je dient weg te halen om verder te komen. Kun je deze met een andere combineren, doe dat dan als eerste. 
 
Als er vier dezelfde stenen te zien zijn, dan kun je direct alle vier de stenen weghalen. Dan hoef je ook niet te twijfelen. 
 
Een goede speler kan vooruit plannen en zorgt ervoor dat alle stenen worden gedeblokkeerd. Zorg dus ervoor dat je niet komt vast te zitten, dat is de meest belangrijkste tip die gegeven wordt. Mocht je vast komen te zitten, dan kun je om een hint vragen. Deze hint laat twee stenen zien die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dit betekend overigens niet dat dit een weg biedt naar de oplossing. De hint wijst random twee stenen aan die gecombineerd kunnen worden. 
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!
 
 
 

Lees meer