Kruiswoordpuzzel Online tips

Een kruiswoordpuzzel is een puzzel waarbij kennis getest wordt. Er worden namelijk vragen gegeven en het antwoord kun je invullen in de gegeven vakjes. De vragen zijn overigens geen vragen van wat is een rode paal, maar vaak een omschrijving of synoniem. Je kunt als omschrijving ‘een beetje’ hebben en het antwoord is dan ‘iets’. 

Kruiswoordpuzzel online 

In de puzzel zie je verschillende nummers staan en deze corresponderen bij de nummers van de omschrijving. Via deze hint kun je het woord invullen. Als je een vraag gaat beantwoorden is het handig om de vakjes te tellen, want dan weet je hoelang het gezochte woord is. Uiteindelijk kun je alle woorden invullen door de omschrijving op te lossen. Het grote nadeel is dat er soms bij een omschrijving meerdere antwoorden kan bevatten en daardoor moet je eerst andere vragen oplossen om jouw antwoord daadwerkelijk in te kunnen vullen. Uiteindelijk is het heel eenvoudig, als je maar de oplossingen weet. 
 
Hieronder zullen we een aantal tips geven, die helpen bij het oplossen van een kruiswoordpuzzel.
 

Tip 1 Aanvullen 

Er wordt wel eens een aanvulmogelijkheid gegeven van een achternaam of dergelijke. Dus als je krijgt … van Oranje, dan is de kans aanzienlijk groot dat hier Willem van Oranje hoort te staan. Het kunnen ook samengestelde vormen zijn die bij elkaar horen. Door deze in te vullen kun je de puzzel makkelijker op gang krijgen. 
 

Tip 2 Kijk naar woorden van drie, vier, vijf letterwoorden. 

Het wordt aangeraden om te kijken naar korte woorden. Deze zijn soms vaak makkelijk in te vullen en worden overigens vaker gebruikt in puzzels. Het zijn vaak woorden die in veelvoud terugkomen in puzzels, maar als je gaat kijken in het dagelijks leven, minder vaak wordt gebruikt. Deze zijn daardoor makkelijker te onthouden. 
 

Tip 3 De omschrijving geeft de taalregel aan 

Als er een omschrijving gegeven wordt, dan dient deze hetzelfde te zijn als de tijd waar het antwoord in moet vinden. Dus als je een woord in het verleden tijd op moet schrijven, dan zal de omschrijving in de verleden tijd staan. Als de verticale en horizontale vraag, die elkaar kruisen, vragen om een meervoud, dan kun je ervan uitgaan dat de laatste letter een letter n of s. Dit geldt hetzelfde voor acroniemen en afkortingen. 
 

Tip 4 Antwoord gokken

Het kan wel eens voorkomen dat je niet zeker weet of het antwoord daadwerkelijk goed is. Dan heb je ook de optie om te gokken. Mocht het antwoord niet goed zijn, kun je naderhand het antwoord alsnog veranderen, maar het kan je wel verder brengen bij het volgende woord. Bij online puzzels is dit voornamelijk makkelijk, omdat je het woord eenvoudig kan aanpassen. Als je deze via een papier maakt, raden we je aan om deze met een potlood te maken. 
 

Tip 5 Laat je niet misleiden

Een kruiswoordpuzzel kan af en toe zeer misleidend zijn en dit komt omdat de makers ervan houden om de mensen een beetje uit te dagen. Door woorden toe te passen die een dubbele betekenis hebben. Deze woorden zijn homoniemen en dat betekend ook dat de woorden hetzelfde uitgesproken worden, zoals bank. Mocht het hetzelfde woord zijn, maar met een andere klemtoon dan zijn dit homografen woorden. 
 

Tip 6 Spelling, meervoudige antwoorden en opgeven

Het kan voorkomen dat een antwoord uit twee of zelfs drie woorden bestaan. Denk eens aan ‘van te voren’ of dergelijke. Dit wordt namelijk niet aangegeven in een omschrijving. Mocht je nou helemaal gek worden omdat je het antwoord niet weet, dan raden we aan om de puzzel even weg te leggen en daarna weer met een frisse blik naar kijken. Dan kun je vaker weer makkelijker aan een antwoord komen en kun je verder met andere woorden.
Het komt wel eens voor dat een omschrijving een vraagteken is. Dit is dus op een cryptische manier omschreven. Mocht je dit overigens leuker vinden, dan kun je ook cryptogrammen maken. 
 

Tip 7 Puzzelwoordenboek

De laatste tip is eigenlijk de manier die officieel gezien wordt als vals spelen. Het kan je helpen met antwoorden en dat kan door een puzzelwoordenboek te raadplegen. Geef de omschrijving op en da geeft het woordenboek antwoorden weer. Door deze puzzels te maken krijg je wel weer meer voldoening omdat je kennis op doet. Daarom is het niet altijd erg om een puzzelwoordenboek te gebruiken. Dit zijn voornamelijk op aspecten die je niet weet. Je kunt ook lijstjes uit je hoofd leren, zoals hoofdsteden of dergelijke. Lijstjes die ze vaker vragen bij woordpuzzels. Het traint het brein aanzienlijk goed en daarom raden we iedereen aan om kruiswoordpuzzels te maken. 
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!
 

Lees meer