Nederlandse quiz

Iedereen heeft vast en zeker wel eens een quiz gespeeld. Ben je dan ook bekend met hoe een quiz verloopt en hoe je het beste aan vragen komt. In deze blog gaan we dieper in op quizvragen en welke categorieën het vaakst voor komen. De definitie van een quiz is dan ook letterlijk het beantwoorden van vragen op tijd. Dit kan individueel of in teamverband gedaan worden. De genen met de meeste kennis en die het logisch kan nadenken

Quizverloop

Wanneer een quiz georganiseerd wordt, dan dien je van te voren te verzamelen in een ruimte of via een stream. Dan wordt er gestart met een welkom en daarna zul je gaan beginnen. De vragen zullen gesteld worden en je geeft antwoorden. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende rondes en vaak heeft iedere ronde zijn eigen categorie. Tussen de rondes zal er een pauze gehouden worden van circa 2 minuten en op de helft zal er een pauze komen van ongeveer 10 tot 15 minuten. 

Teams maken

Het is vaker mogelijk om teams toe te passen met het maken van een quiz. Je kunt mensen selecteren omdat je deze mensen leuk vind, maar het is veel slimmer om mensen te selecteren die elkaar invullen. Denk eens aan mensen die slim zijn met muziek, sport, geschiedenis, algemene kennis. Als je met vier personen in een team zit en alle vier weten allemaal over sport, dan is dit niet zo handig, behalve bij een sportquiz. Daarnaast is het vaak een spelletje en meedoen is belangrijker dan winnen. Al is winnen wel weer heel erg leuk. 

Antwoorden

Het geven van antwoorden wordt voornamelijk gedaan via een antwoordformulier. Het is ook mogelijk om een duel aan te gaan en dan dien je zo snel mogelijk het antwoord te geven, maar dan dient er vaak als eerste op een knop gedrukt te worden. Zorg dat de antwoorden zo duidelijk mogelijk worden gegeven of op geschreven. Vaak telt het eerste antwoord bij het geven. Bij het opschrijven, zorg dat je niet te veel krast en dergelijke, maar hou het netjes. Dit is wel zo handig bij het nakijken. 

Hoe maak je een leuke quiz

Ben je van plan om een quiz te maken, dan geven we jou 10 tips om de perfecte quiz te maken
    1. Kies verschillende thema’s waar je vragen over wilt stellen. Iedere thema kan verschillende onderwerpen bevatten. Het is ook mogelijk om een quiz te maken zonder thema en alleen maar verschillende onderwerpen. Kies de onderwerpen gebaseerd op de doelgroep.
    2. Kies de soort vragen die je wilt gaan stellen. Denk hierbij aan meerkeuze of open vragen. 
    3. Wordt er ook gebruik gemaakt van beeld en geluid? 
    4. Het maken van een presentatie is handig, met name omdat de kandidaten de vragen zelf kunnen lezen zo. Vaak kunnen ze dan sneller op het antwoord komen. 
    5. Regel een quizmaster. Mocht je zelf de quiz maken, dan is het vaak handig om zelf de quiz te presenteren, al moet je daarvoor wel je presentatie skills laten zien. 
    6. Regel antwoordformulieren en een pen waarmee ze kunnen schrijven.
    7. Zorg dat er kandidaten zijn, die de quiz ook kunnen maken. Zorg dat ze van te voren teams maken en deze aan jou door geven. Het bedenken van een leuke teamnaam is vaak een must!
    8. Mocht je een thema hebben, dan kun je ook een dresscode meegeven. Het team die het leukst of het grootst uitpakt krijgt extra punten
    9. Zorg ervoor dat de kandidaten kunnen genieten van een hapje en een drankje, met name als het op een locatie is. Is het online, dan mogen ze dat zelf regelen. 
    10. Zorg voor prijzen. Het is het leukst als de winnaar ook daadwerkelijk een prijs krijgt. Hoe leuker de prijs, hoe enthousiaster de kandidaten zullen zijn. 
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!
 
 
 
 

Lees meer