Patience uitleg en tips

Ben je een echte Patience speler en ben je nog op zoek naar leuke tips om het spel beter te begrijpen? Dan helpen we jou graag met het geven van een paar strategische tips. Mocht je het spel nog niet snappen, dan zullen we dat als eerst even uitleggen!

Patience is een spel met als doel alle 52 kaarten te sorteren per kleur en op volgorde van aas (laagste) tot de koning (hoogste). Het nadeel is dat je kaarten moet vrijspelen door te schuiven. Dit is alleen mogelijk om een rode op een zwarte te krijgen. Verder kun je alleen een koning op lege vakjes krijgen. Bovenin heb je kaarten die je continu kunt verversen, alleen je krijgt naderhand steeds dezelfde combinaties, totdat je daar kaarten uit wegwerkt. De tips die gegeven worden kunnen  verschillend overkomen per variant van Patience. Ze zijn overigens voornamelijk gericht op de traditionele versie. 

Hoe speel je patience? 

De eerste zet

Het lijkt eenvoudig om te beginnen, door direct combinaties te maken, maar vaak is het verstandig om eerst het deck even om te draaien. Dit komt omdat je nu veel overzichtelijker te werk kan gaan en ook strategische stappen kan nemen. Denk na over een kaart laten liggen of spelen. 
 

Aas en de twee

Zorg er voor dat de azen zo snel mogelijk in de vier vakken rechtsboven komen te liggen. Dit is namelijk de startpositie en zo kun je langzaam de 2, 3, 4 weg werken en plaatsen op de aas. Zorg dus altijd dat een drie open staat om een twee te kunnen bewaren. Deze zijn eigenlijk cruciaal om door te kunnen spelen. 
 

Bekijk het deck

Je kunt boven verschillende kaarten zien. Bekijk deze kaarten zorgvuldig, zodat je weet welke kaarten waar kunnen liggen. Daarbij kun je dan ook geen fout maken dat je een mogelijke keuze over het hoofd ziet. Het anticiperen op de gemaakte acties is namelijk zeer belangrijk. 
 

Wees aandachtig bij het spelen van Patience

Het klinkt waarschijnlijk een beetje overbodig, maar het is belangrijk om alles te zien. Weet welke kaarten er kunnen komen boven en beneden. Als je dan bezig bent weet je ook direct welke kaarten je kunt gebruiken en welke niet. Dit zorgt wederom dat je niet de verkeerde keuze maakt en zo kom je ook niet vast te zitten. 
 

Langste rij is belangrijk. 

Er zijn 7 rijen waarvan iedere rij kaarten dicht liggen. Van 0 tot 6 kaarten. Het is belangrijk om steeds de langste rij zo snel mogelijk weg te werken, want als je dat doet is het makkelijker om door te kunnen gaan. Als je alleen de langste rij over hebt, is het vaker onmogelijk om deze allemaal weg te spelen. Daarbij is het ook veel makkelijker om de dichte kaarten direct open te leggen, mocht je het niet online spelen. Zo weet je welke kaarten je tot je beschikking hebt en waar je mee kan spelen. Mocht je te snel zijn, kun je wel eens de foute keuze maken. 
 

De vier stapels

Het is handig om de vier stapels gelijkwaardig te verhogen. Dus zorg van alle vier de kleuren steeds de kaart beschikbaar wordt en dat je deze kan plaatsen op de stapel. Als je van twee stapels al bij de 10 bent en de andere bij de 3, dan kan dit voor problemen zorgen met eventuele combinaties te maken. Gelijkmatig zorgt voor speelbaarheid. 
 
Uiteindelijk is het eenvoudig om de kaarten te sorteren, maar let altijd op en blijf geduldig. Heb je geen geduld en kun je snel vast komen zitten, dan wees voorzichtig met het spelen van Patience! 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!
 
 
 

Lees meer