Het maken van leuke raadsels

Je kent vast en zeker verschillende raadsels, waar je het antwoord wel op weet en sommige waar je antwoord niet op weet. Dit kan natuurlijk door iedereen verzonnen worden, maar is het niet veel leuker om zelf een raadsel te verzinnen. De vraag is dan hoe je een raadsel verzint die ook leuk is om aan jouw vrienden te vertellen.

Er zijn verschillende vormen van een raadsel. Zo zijn er echt raadsels waarbij je moet nadenken tot het antwoord en er zijn raadsels waarbij je aan een woordgrap moet denken. Twee voorbeelden van raadsels die beide raadsels zijn, maar de uitkomst op een geheel andere manier wordt interpreteert.De grappige: Wat zegt een vis als die er langs wilt → makreel even langs. (werkt goed voor mensen met platte humor)

Een andere variant is de volgende: 
“Stemloos krijt hij, vliegt vleugelloos rond. Tandloos bijt hij, mompelt zonder mond”. Wat is het … 
Of 
Het verslind alles dat mensen kunnen benoemen: 
Dieren, beesten, bomen, bloemen;
Knaagt ijzer, bijt staal en kan de hardste stenen malen;
Velt koningen en verwoest de stad;  
Het slaat daarnaast ook nog hoge bergen plat. 
Wat is het... 
 

Leuke raadsels maken

Het is soms eenvoudig om een raadsel te maken, maar soms kan het duren voordat je een moeilijke hebt. Je moet het tenslotte niet te makkelijk maken. 
 
De eerste stap is het vinden van een antwoord. Je kunt bijvoorbeeld een hedendaags voorwerp pakken als een plant of auto. Het kunnen ook begrippen zijn die veel voorkomen, maar waar minder snel aan gedacht wordt, bijvoorbeeld over het weer. Een raadsel over regen, wind, onweer of dergelijke is wat moeilijker omdat je er niet een twee drie aan denkt. Ieder aspect in de wereld kan een antwoord zijn op een raadsel en dat is het hele leuke aan het maken van raadsels. Door weer of wind je kunt van alles vinden. Voorbeeld van een simpel raadsel is:
Wat heeft 21 ogen, maar kan niet zien – een dobbelsteen
Welke eend hoef je geen eten te geven – wc-eend  
 
De potlood
Als je de potlood pakt, dan kun je gaan nadenken over een potlood. Vaak zijn de potloden goudgeel met zwarte strepen en een rode gum. Het is gemaakt van hout en vaak van meerdere bomen. Het heeft vaak een hardheid nummer 1 of 2. Het is aan de onderkant scherp dus kan gezien worden als een zwaard dat geslepen moet worden. Het is een klein voorwerp, maar je kan er wel alles mee opschrijven. Dit kun je dus over ieder aspect verzinnen. Schrijf alles op wat je van het voorwerp weet, van functies tot hoe het eruit ziet. Het kan allemaal gebruikt worden. 
 
Je kunt gaan nadenken over verschillende aspecten die een potlood beschrijft voor menig mens. 
    • Een gouden zwaard dat een rode hoed draagt, gemaakt van hout en bevat meerdere nummers. 
    • Wat is van hout, wordt kleiner na mate je het gebruikt en je kunt hiermee alles weergeven. Een potlood wordt kleiner na mate je het slijpt, van hout en je kunt alles opschrijven en daardoor kun je alles weergeven. 
 
Probeer de raadsel niet te lang te maken, maar gebruik krachtige woorden. De tijd van het raadsel moet niet te lang zijn, maar de tijd mag ook niet te kort zijn. Het moet duidelijk zijn, dus niet zeggen wat is scherp, maar ook niet te veel zeggen zodat het heel makkelijk wordt. Het vaag blijven  is het leukste, maar toch wel op een manier dat het te begrijpen valt. 
 
Persoonlijke touch aan een leuk raadsel
Maak er een persoonlijk raadsel van. De raadsel van de potlood kan allemaal verschillende varianten opgaan, maar we vonden het uiteindelijk leuk om de volgende raadsel te gebruiken. 
Ik draag een roze hoed, maar heb helemaal geen hoofd, ik kan vlijmscherp worden, maar kan helemaal niet snijden. Ik kan alles zeggen, zonder dat ik een woord uitspreek! Wat ben ik. 
 
Je moet deze vraag aan jezelf vragen en dan bedenken of je deze leuk vind. Het moet namelijk ook klinken. De bovenstaande is uit allerlei factoren gehaald en dat kun je dus bij ieder aspect doen. Neem vooral de tijd en test het anders uit op een persoon. Vaker kun je het dus ook samen doen om de ultieme raadsel te verzinnen. In ieder geval veel geluk.
 
Weet je ondertussen al wat de antwoorden zijn van de raadsels. Mocht je het antwoord nog niet weten, dan zou ik de tekst nogmaals doornemen, want het antwoorden staan in de  tekst vermeld.
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!
 

Lees meer