Rebus maken

Een rebus heeft een leuke aanpak. Je kunt aan de hand van aanwijzingen een of twee woorden maken en uiteindelijk vormen alle woorden die je maakt een zin. Iedere rebus kun je makkelijk oplossen, maar mocht je er moeite mee hebben, dan helpen we je graag met een aantal tips.

Tips voor het maken en oplossen van een rebus

Positie
Door gebruik van posities kun je zien wat er bedoeld wordt. Denk eens aan voor of achter, boven of onder, links of rechts. Hier zijn natuurlijk nog veel meer vormen van. Het is altijd kijken wat de pictogram bedoeld. Soms kunnen woorden opgedeeld worden doordat er letters bij elkaar gevoegd moeten worden. Een M en IN kan samen MIN zijn.
 
Substitutie 
Het komt vaak voor dat je een letter moet vervangen door een andere letter. Dit wordt aangegeven door het = teken. Denk aan gras en dan staat er gr=d, dan krijg je das. Het kan overigens ook voorkomen dat het teken afgebeeld wordt, maar ook gebruikt dient te worden. Denk aan V= en dat staat voor vis. 
 
Letter toevoegen of verwijderen
Vaak wordt er een pictogram weergegeven, alleen moet je daar nog een letter bijvoegen of weghalen. Als een boom staat weergegeven met -B dan krijg je het woord oom. Dit geldt hetzelfde als er een ui is afgebeeld met daarbij +T, dit staat dan voor uit. Vaak  moet je zelf uitvogelen in welke vorm dit gedaan moet worden. Het had ook kunnen zijn dat er +TR stond, dan was het trui geweest. Het lijkt heel simpel, maar je moet wel even logisch nadenken. 
 
Kleur en vorm
Er wordt wel eens een letter gegeven met daarbij een kleur. Voorbeeld een Rode R met D=V, dat staat voor Rover. Roder wordt in dit geval Rover. Een Letter B die rood is, kan worden gezien als Brood. Je kunt ook verschillende kenmerken krijgen, zoals een lange, korte, vette, dikke, brede of schuine letter. Als je een S hebt die lang is gemaakt, krijg je slang. 
 
Synoniemen
Het komt wel eens voor dat er een woord gegeven wordt, maar dit is geen echt woord en vaak weet je ook niet echt wat hier mee gedaan moeten worden. Het zijn synoniemen en daardoor staat een woord voor iets anders. Denk eens aan AUNTO, hier haal je het woord auto uit. Een synoniem van auto is wagen. Dan hou je de N over en deze kun je in wagen voegen. Dan krijg je het woord wangen. Het kan ook zijn dat er iets cryptisch geschreven wordt. 
 
Cijfers
Er worden ook wel een cijfers gegeven. Denk maar eens aan het cijfer 7, en dat is zeven. Zeven is een daadwerkelijk woord. Het kan ook zijn dat er een cijfer gegeven wordt, dan correspondeert dan weer aan het alfabet. Denk maar aan 1 = A, 2 = B etc. Let hierbij wel op dat nummer 21 voor de U kan staan, maar ook voor BA.  Dus je kan hebben 21 naan, dan krijg je of u baan of banaan. In dit geval is banaan goed. Krijg je d21n dan krijg je dun en niet dban. 
Ken je de raadsel van de dwerg. Dan zijn er 6 dwergen afgebeeld en die doen ieder wat, dan moet je de zevende dwerg vinden. Dit gaat dus niet om dwerg nummer 7, maar om de dwerg die aan het zeven is. 
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!
 

Lees meer