Sudoku uitleg en tips

Wanneer je een sudoku maakt is er niet echt een gouden tip, al hoewel je gezond verstand gebruiken is de gouden tip. Voor de mensen die niet weten wat een sudoku is, leggen we het even uit.

Een sudoku bestaat uit 9 blokken en een blok bestaat uit 3x3 vlakken. Er is een middenblok en overige blokken zijn er om heen geplaatst. Nu heb je dus rijen en kolommen van 1 tot en met 9. Het is nu de bedoeling dat iedere rij en blok de cijfer 1 tot en met 9 komt. Dit zorgt ervoor dat er maar een goede combinatie is om alle vlakken in te vullen. Het mag dus niet dat twee dezelfde cijfers voorkomt in een rij of blok. Iedere sudoku krijg je dus ook cijfers al cadeau en de overige witte vlakken kun je dan invullen. Hoe moeilijker de sudoku, hoe meer lege vlakken er gegeven worden. 

Tips om eenvoudig een sudoku op te lossen

Tip 1
Ga als eerst op zoek naar de rijen of kolommen waar bij er zo min mogelijk lege vakken gegeven zijn. De mogelijkheden worden hierdoor beperkt. Uiteindelijk kun je relatief eenvoudig een start maken. 
 
Tip 2
Als de sudoku moeilijker wordt dan kun je ervoor kiezen om met potlood het getal in een sudoku te zetten of in ieder geval de mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je de mogelijkheden niet vergeet en dan kun je sneller iets oplossen. Dan hoef je niet continu tot 9 te tellen. Doe dit overigens wel als je er nog twee of drie over hebt. Je kunt er ook voor kiezen om telkens te focussen op een getal. Dus als je het getal 8 pakt en dat staat in blok 1 nog niet, maar in blok 2 en 3 wel, dan is deze eenvoudig in te vullen. Zo kun je dus ook beginnen met 1 en zo kijken of die via verticale of horizontale blokken in kunt vullen. 
 
Tip 3 
 Het is mogelijk om een beetje vals te spelen en de antwoorden te zoeken. Dit kan via online tool die een sudoku kan nabootsen. Je vult de nummers in die gegeven worden en dan lost de tool de gehele puzzel op, maar dit zorgt wel voor minder voldoening wanneer je de puzzel hebt opgelost. 
 
Tip 4
Het is leuk om dezelfde sudoku tegen andere mensen te spelen. Kijken wie het eerst een sudoku heeft opgelost. Mocht je alleen zijn, dan kun je tegen jezelf spelen. Dit doe je door eenvoudig de tijd op te nemen. Als je de volgende keer sneller bent, dan heb je in principe gewonnen. De stress kan daardoor wel hoger worden, met name als je werkt met een timer. Je gaat merken dat de laatste minuut zeer stressgevend zijn. 
 
Tip 5
Laat je niet gek maken en geniet er ook van. Het moet namelijk ook ontspannen zijn en je moet er van kunnen ontspannen.  
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!
 

Lees meer