Woordzoeker tips en uitleg

Het maken van een woordzoeker is voor iedereen wel bekend. In een vierkant die vol staat met letters, dien je verschillende woorden te zoeken. De woorden zijn horizontaal, verticaal of diagonaal. Het komt ook wel eens voor dat een woord andersom staat. Het is mogelijk om zelf een woordzoeker te maken of er een op te lossen die online te vinden zijn.

De woorden zijn te vinden langs het vierkant en als je een woord hebt gevonden, zal deze doorgestreept worden. Uiteindelijk kun je alle woorden zoeken. De woorden kunnen verschillende  aantallen hebben. Zo zijn er woorden van 3 letters te vinden, maar soms ook woorden van 18 letters. De korte woorden zijn vaak de moeilijkste om te vinden. Daarnaast wordt er wel eens op tijd gespeeld of zonder woordenlijst, zodat het oplossen een stuk moeilijker wordt. Het oplossen is in principe hetzelfde, maar je dient altijd te lezen welke uitdagingen er gegeven worden. 

 

Het markeren van woorden

Wanneer je een woord hebt gevonden hebt, dan moet je deze wegstrepen. Het is handig om dit te doen met een markeerstift. Zorg dat de letters nog steeds zichtbaar zijn. Het kan namelijk voorkomen dat een letter bij meerdere woorden gebruikt wordt. Je krijgt weliswaar een kruis te zien van twee lijnen. Door de markeerstift te gebruiken, blijven de letters zichtbaar en kunnen dus makkelijker hergebruikt worden.
Tip: werk je met dun papier? Leg er een blanco vel onder zodat de markeerstift of dergelijke niet doordrukt op een ander. Mocht je toch een voorkeur geven aan een pen op potlood, raden we aan om de letters te omcirkelen in plaats van te strepen. 
 

Tips bij het oplossen van een woordpuzzel

Het ziet er allemaal eenvoudig uit, het oplossen van een kruiswoordpuzzel, al zijn er soms woorden bij die je maar niet kan vinden. Daarom geven we alsnog tips die je kunnen helpen bij het oplossen van een woordzoeker. 
 
Het makkelijkste is om de beginletter rij voor rij af te zoeken naar een woord. Mocht je het woord nog niet gevonden hebben, dan kijk je kolom voor kolom. Zorg dat je dit zorgvuldig doet, want de kans dat je een woord over het hoofd ziet is aanzienlijk groot. 
 
Mocht je zeer goed zijn in de vorige tip, dan kun je ook meerdere rijen en kolommen tegelijkertijd controleren. Dit dient wel met meer focus gedaan te worden. Als we uit eigen ervaring spreken, dan raden we aan om verticaal te screenen in plaats van horizontaal. Dat gaat namelijk een stuk eenvoudiger en deze kolommen zijn langer dan rijen. 
 
Je gaat als eerst op zoek naar de eerste letter van het woord, dat je zoekt. Als de eerste letter is gevonden, dan cirkel je om de letter heen of je de tweede letter ziet. Daarna schuif je door als de derde ook klopt enzovoort. Klopt het niet, gaat de zoektocht weer verder. Een voorbeeld is woord. Als eerst ga je op zoek naar de letter W. Als de W is gevonden ga je eromheen of de O te zien is. In dit geval valt het op, doordat je dubbel O hebt. Daarna kijk je of de R en de D erop aan sluiten. 
 
Een variant die je eens kunt proberen, is het staren naar het spel. Je blijft staren totdat er een woord uitspringt. Dit klinkt een beetje raar, maar het resultaat zal je verrassen. Met name lange woorden komen dan in zicht. Je zult aan de hand van deze manier een paar woorden zien, na mate het speelveld gevuld is met strepen en dergelijke, hoe lastiger het wordt. 
 
In het alfabet zetten 24 letters, maar er zijn letters die relatief zeldzaam zijn. Denk aan letters als Q,Y, X, deze komen bijna niet voor. Andere letters die vaak eenvoudig te vinden zijn, zijn woorden die beginnen met de letter F, C, Z, J. Het kan soms ook voorkomen dat een moeilijkere letter in het midden te vinden is. Denk aan het woord Roquefort. Het is in dit geval handiger om naar de Q te zoeken, dan naar de R. 
 
Het zoeken van dubbele letters is vaak ook een ideale manier om eenvoudig woorden te zoeken. Denk aan NN, TT, FF, EE, AA etc. 
 
Het vinden van cirkel letters zijn vaak eenvoudiger te vinden. Denk aan Q, O, C. Ze vallen namelijk meer op tussen de andere letters. Probeer maar eens uit…!
 
Veel succes met het maken van woordpuzzels. We weten zeker dat je na het lezen van het artikel, elke woordzoeker kunt oplossen! 
 
Veel puzzelplezier en geniet ervan! 

Lees meer