Cryptogram uitleg en tips

Een cryptogram is een versie van een kruiswoordpuzzel, alleen wordt een cryptogram vaker gezien als een moeilijkere versie. Er worden woorden gegeven als omschrijving, maar deze moet je dus over gaan nadenken op een cynische manier. Het oplossen van cryptogrammen is niet altijd eenvoudig en dient vaak een andere vorm van nadenken. Hieronder zullen we een paar voorbeelden geven van een omschrijving met een oplossing. Het is belangrijk om door te denken en de betekenis te ontcijferen.

Het oplossen van een cryptogrammen is zeer populair onder puzzelaars. Ben je zelf ook bezig met het oplossen van deze puzzels, maar vind je het nogal moeilijk om een puzzel volledig op te lossen? Dan helpen we jou graag met het geven van een aantal tips!

Tips

Ieder woord apart bekijken

Het kan zijn dat de omschrijving zeer raar is als een geheel. Dan is het belangrijk om de omschrijving te ontleden. Zorg dat je iedere omschrijving ontleed, zodat je iedere betekenis, synoniem of homoniem tevoorschijn komt. Zo kom je op de juiste oplossing. Het kan zijn dat het woord in de omschrijving verborgen zit. Kijk dus vooral naar een synoniem van de ontleden woorden. Hieronder zullen we een voorbeeld geven
Gevaarlijke verbinding = Link 
Gevaarlijk en verbinding zijn beide een synoniem van link
De dupe van rokers = sigaar
De dupe zijn = de sigaar zijn / Rokers = sigaar wordt gerookt
 

Dubbele betekenis 

Er kan een woord gegeven worden die je letterlijk moet nemen. Ze zetten je eigenlijk op het verkeerde been, maar als je het antwoord ziet, dan denk je, goh natuurlijk. 
Wegwerkzaamheden = ontslag ( weg werkzaamheden / door ontslag ben je je werkzaamheden kwijt). 
 
Als er een vraagteken achter het woord staat, dan betekend dat het woord volledig cryptisch bedoeld is. Denk aan het volgende voorbeeld: Slapend keukengerei? = Mafketel (Slapen en maffen / keukengerei en ketel)
 

Anagram 

Het kan voorkomen dat een woord in de zin, een anagram is van het antwoord. Dit betekend dat het woord en het antwoord dezelfde letters hebben, alleen dan in een andere volgorde. Het kan ook zijn dat bekende namen gebruikt worden als anagram. Dit wordt vaak aangegeven met ‘Door elkaar of verdraaid’. 
Voorbeeld: Water wordt tarwe / kaartspel wordt spreektaal / dertien wordt intrede 
Voorbeelden bekend persoon: Ruben Nicolai wordt Culinaire bon / Martin gaus wordt Natriumgas /  Wolter Kroes wordt Kolere worst / Clint Eastwood wordt Old West Action /  een heel bekende anagram komt uit Harry Potter. Tom Marvolo Riddle wordt “I am Lord Voldemort”
 

Palindroom 

Met een palindroom worden woorden bedoeld die je kan omdraaien. Dit kan op twee manieren. Een woord dat je achterste voren leest, maar niet veranderd. Denk hierbij aan lepel, legovogel of legermeetsysteemregel. Bij een cryptogram is het vaak dat het woord een andere betekenis krijgt als je het achterstevoren leest. Dit wordt vaak aangegeven met terug of van alle kanten.
Voorbeeld: Komt zonder iets met een kleur terug. 
Leeg (terug) = Geel.  
 

Buitenlandse woorden

Het kan voorkomen dat het antwoord een woord uit een andere taal is. Dit zijn bijvoorbeeld Engelse  of Franse woorden. In de omschrijving staat het land van afkomst dan gegeven. 
Voorbeeld: Engelse spelen met 11 man voetbal = Team 
Fransen niet gekleed genoeg = Tenue 
 

Klinkt als…

Gelijkklinkende woorden, maar dan anders gespeld. Dit wordt bedoeld als er klinkt als of lijkt in de omschrijving te zien is. 
Voorbeeld: Klinkt als post voor brood = Meel
Klinkt als een warmgelopen Europeaan = Zweet  
Klinkt als een geitenfluitje = Bockbier 
 

Woord hakken

Soms kun je een antwoord in tweeën hakken. Dan heb je twee omschrijvingen die dat woord samen maken. 
Voorbeeld is Bosniër = bos en nier. 
De omschrijving zou dan zijn: Europeaan met een plantaardige orgaan. 
 

Iedere omschrijving is gedetailleerd

Een omschrijving heeft altijd de nodige details om het op te lossen. Denk hierbij aan enkelvoud of meervoud, tegenwoordige tijd of verleden tijd. Dit zijn tips die je helpen met het oplossen van een crypto omschrijving. Het kan voorbeeld zijn dat er een verkleinwoord in de omschrijving staat, dan kun je dit associëren met een grootte van een object.
 
De laatste en gouden tip is voornamelijk blijven doen. Doordat je steeds meer puzzels maakt, gaan je hersenen vanzelf automatisch nadenken. Door ervaringen kun je gemakkelijker omschrijvingen oplossen. Door beter te raken wordt het ook vaak leuker en kun je met andere mensen in gevecht, om te kijken wie sneller een cryptogram kan oplossen. 
 
Onthoud altijd goed dat puzzelen voornamelijk plezierig en leerzaam moet zijn. Zorg niet dat je gefrustreerd raakt en dergelijke. We wensen in ieder geval veel puzzel plezier en hopelijk kun je aan de hand van deze tips de puzzels oplossen!  
 
 

Lees meer