Diverse kinderpuzzels

Mocht je kinderen hebben, dan raden we aan om eens te gaan puzzelen. Puzzelen is namelijk voor iedere persoon leuk of je nu volwassen of kind bent. Naast dat het plezierig is, kan het ook leerzaam zijn, want je gebruikt de hersenen op een manier, waarbij ze moeten nadenken. Het inzicht in bepaalde vormen en figuren wordt hierdoor ook verbeterd. We zijn eens op onderzoek gegaan welke puzzels bij welke jaren horen. De puzzels en leeftijd die aan elkaar gekoppeld zijn, is een indicatie die we hebben ondervonden uit eigen ervaringen!

Al eeuwenlang worden puzzels opgelost door de mens. Het is een activiteit die soms uren in beslag neemt, maar het ergste is nog dat het af en toe verslavend kan zijn. Elke keer weer moeilijker en dan wil je natuurlijk ook de puzzel af zien te maken voor een bepaalde tijd. Puzzels worden in het algemeen gemaakt in de vrije tijd en voor kinderen vaak tijdens een vakantie. Je kunt in je eentje puzzelen, maar ook met meerdere mensen. Je hebt kleine of grote puzzels, makkelijke of moeilijke puzzels, thema puzzels, 3D puzzels en zelfs digitale puzzels. Er zijn echt tal van varianten van puzzels.

Kinderpuzzels 1-2 jaar 

Wanneer een kind onder de 2 jaar is, is de kans groot dat een puzzel van 1000 stukjes niet lukt, maar er zijn puzzels van 4 stukjes of juist puzzels waar ze de stukjes op de goede plaats neer moeten leggen, een insteekpuzzel. Verder zijn puzzels met geluidjes (met name dieren geluiden) een aanrader. Vaak zitten er knopjes aan het puzzelstuk die ervoor zorgen dat kinderen eenvoudiger de puzzelstukjes kunnen pakken en neerleggen. Ga ervan uit dat kinderen van deze leeftijd nog geen lange concentratie hebben, dus een puzzel van een aantal stukjes is vaker meer dan zat. Het is overigens ook leuk om dit samen te doen met je kind en het helpt vaker ook met het correct plaatsen van stukjes.
 

Kinderpuzzels 2-3 jaar 

Voor deze leeftijd blijven houten inlegpuzzels nog steeds ideaal, al kun je nu steeds meer detail gaan toevoegen. Denk aan meer stukjes of leukere aspecten van vormen en patronen. Thema’s als dieren en voertuigen doen het vaak zeer goed bij kinderen. De puzzels hoeven overigens niet perse van hout te zijn. 
 

Kinderpuzzels 3-4-5 jaar

De kinderen van deze leeftijd krijgen op school vaker te maken met puzzels. Hierdoor wordt er langzaam een begin gemaakt met legpuzzels zoals de meeste ze kennen. Vaak door kleuren en vormen kunnen ze aan de hand van trial en error de puzzels maken. Door het stukje overal aan te koppelen totdat het goed is. Uiteindelijk beginnen ze zelf de oplossing sneller te begrijpen, waarom een stukje daar juist past en ergens anders niet. Er zijn vaak puzzels te vinden waarbij er meerdere in de doos zitten. Denk aan puzzels van 4-8-12-16-20-24 stukjes. Dit is wederom leuk om met thema’s te doen die zij ook leuk vinden. 
 

Kinderpuzzels 5- 8 jaar  

Wanneer kinderen boven de 5 jaar zijn, hebben ze het puzzelen al aardig door en zijn ze vaak al bereid om puzzels te leggen van 100/200 stukjes. Het is bij ieder kind een ander verhaal en het belangrijkste is niet te pushen. De een is beter dan de ander, dat is nou eenmaal zo, maar de ontwikkeling moet wel op een natuurlijke ontwikkeling voort blijven gaan. Leg geen druk op kinderen en zorg dat plezier blijven houden. Het samen puzzelen werkt overigens zeer goed bij deze leeftijd. Je ziet vaak puzzels van tekenfilms en kinderprogramma’s of dieren. Er zijn verschillende vormen van stukjes, zo zijn er puzzels met xxl puzzelstukjes. Deze zijn groter dan normale en zijn ideaal om een puzzel van 100 mee te maken. Zo zijn puzzels van 100- 150 -200 -500 puzzelstukjes steeds interessanter voor de kinderen. Je zult merken dat ze steeds hoger willen gaan. 
 

Kinderpuzzels 8-12 jaar

Bij deze leeftijd zijn ze de ontwikkelfase al voorbij en kun je ze gaan uitdagen met lastigere puzzels van 1000 of meer stukjes. Uitdagingen kunnen ook gecreëerd worden door de vorm of kleurpatroon van de puzzel. Er zijn namelijk leuke 3D puzzels te vinden. Er zijn ontzettend veel soorten thema’s te vinden. Een aanrader voor kinderen zijn ook landkaartpuzzels of dergelijke om tijdens het puzzelen meteen wat te leren. Dit zorgt voor hun dat ze sneller dingen kunnen onthouden, zonder dat ze er echt mee bezig zijn. 
 
Hopelijk is de informatie interessant en helpt het met het maken van leuke puzzels met jouw kinderen. We wensen in ieder geval iedereen veel puzzel plezier en vergeet er niet van te genieten want dat is het belangrijkst! 
 
 
 

Lees meer