Legpuzzel

Iedereen kent vast en zeker een legpuzzel. Ze zijn in vele varianten te vinden. De grootste puzzel die momenteel verkrijgbaar is, is een puzzel van 48.000 stukjes. Deze zijn voor echte puzzelaars die veel tijd over hebben. Voor de jongeren onder ons, er zijn ook puzzels van 100 of 1000 stukjes. Het is altijd even kijken hoe je moet beginnen en dat je niet gaat stressen bij het maken van een puzzel. Het moet wel leuk blijven en daarom geven we deze tips om jou te helpen.

Het is altijd interessant hoe moeilijk een puzzel nou is. Dit wordt als eerste gegeven aan de hand van het aantal puzzelstukjes en de kleuren raster. Als er een raster is met dezelfde kleur, dan is het vaak lastig om deze precies goed te leggen. Ben jij een bazen puzzelaar dan raden we je aan op de wereldbol te pakken, dit is overigens een ronde puzzel dus dat maakt het nog wat moeilijker. 

 

Tips voor het oplossen van een legpuzzel

Tip 1 Sorteer de puzzelstukjes.

Het is gemakkelijker om eerst rustig de puzzelstukjes te sorteren en daarna pas te gaan puzzelen. Dit zorgt voor veel meer rust in je hoofd. Bij het sorteren van een puzzelstukje kun je op bepaalde factoren letten. Als eerst is het belangrijk om de buitenkant te sorteren. Dit is eenvoudig te zien aan de rand. Hier kan dus geen andere puzzel aan verbonden worden. Als tweede kun je op de doos kijken hoe een puzzel eruit komt te zien. Als je daar meerdere kleurpatronen ziet van voorwerpen, bijvoorbeeld een rode auto en een geel huis, dan kun je deze twee kleuren bij elkaar leggen. Uiteindelijk heb je deze nodig om de auto of het huis te maken. 
Je kunt voor het sorteren een sorteerbakken gebruiken. 
 

Tip 2 Leg de buitenkant 

Je hebt als goed is de puzzelstukjes gesorteerd. Dan kun je als eerst de buitenkant leggen. Zie dit als je frame en de rest moet hieraan komen. Het is altijd een ideaal startpunt. Het is gemakkelijk om een ondergrond te gebruiken als een karton, plastic of een matje. Dit zorgt ervoor dat de puzzelstukjes ook op een plek blijven. Mocht je een pauze houden, kun je het wegleggen op een plek waar niemand aankomt. Door een ondergrond te gebruiken van bijvoorbeeld stof, kun je het ook simpel oprollen. Dit doe je door puzzel stukjes voorzichtig los te maken en daarna kun je verschillende delen oprollen en blijven ze op de plek liggen. 
 

Tip 3 Zorg voor een afbeelding of figuur die aan de rand past

Als je ziet dat een rode auto linksonder in de hoek komt, dan kun je de rode auto al samen maken. Door de rode stukjes te pakken. Als je dit ongeveer hebt gedaan, dan kun je ook het gele huis maken. Als deze bijvoorbeeld in het midden staat, kun je die ongeveer daar plaatsen. Dit doe je totdat je kunt gaan verbinden. 
 

Tip 4 Elk stukje heeft vaak zijn eigen detail

De puzzel wordt vaak gemaakt aan de hand van details. Je kunt met een been of kleurpatroon vaak zien of het stukje erin past. Wanneer dit alleen aankomt op kleur, dan wordt het wel weer wat moeilijker. Uiteindelijk kun je zeer handig de puzzel leggen. Het kan soms stress zijn, maar het is zeer leuk om te doen met meerdere mensen om het gezellig te houden. 
 
Als iemand anders een puzzel heeft gemaakt, gooi deze dan niet op de grond. Het is grappig om deze op de grond te gooien, maar de puzzelaar wordt dan wel boos. 
 
Veel plezier met spelen en geniet ervan!

Lees meer